miercuri, 11 aprilie 2012

Confesiuni fotografice - lecturi obligatorii


Exista azi peste tot carti, manuale si workshop-uri care te învata cum sa fotografiezi. Internetul e plin de surse din care poti pricepe ce rol au butoanele unui aparat foto, cum sa folosesti diafragma si care este efectul ei asupra profunzimii de câmp. Toate acestea creeaza iluzia ca în fotografie cheia este una de natura tehnica. Accentul se pune pe „cu ce?” si pe „cum?”.

Cartile foto din Colectia Diafragma9 sunt putin altfel, fiindca ele muta acest accent pe „de ce?” si „încotro?”, discuta despre misterul creativitatii, despre pasiune, implicare si viziune personala. Sunt carti care te pot ajuta sa ajungi la un nivel superior de întelegere a fotografiei si a imaginii în general. Te pot ajuta sa deschizi mai bine ochii.




În materie de fotografie, Bill Jay era în mod cert un connaisseur, unul dintre cei mai adevarati si mai rafinati pe care i-am întâlnit. Ca un îndragostit incurabil, a gândit, a declansat si a scris despre acest mijloc de expresie vreme de 50 de ani (peste 400 de articole si 20 de carti nu sunt putin lucru).
Scrisul lui Bill Jay e încântator, chiar si atunci când este incomod si, pe alocuri, taios. Desfiinteaza cu nonsalanta retetele, presupusele „secrete ale meseriei”, fumurile cu pretentii de arta si pune mereu accent pe calea întortocheata si enervanta, singura valabila, de altfel.
Într-o lume de ego-uri artistice supralicitate ce plutesc aproape de tavan prin sali de expozitii, Bill Jay sare de colo-colo cu un ac în mâna si se distreaza grozav spargându-le. E un contrapunct sanatos în istoria recenta a fotografiei; seamana un pic cu greierele Jiminy, constiinta lui Pinocchio. Cu un zâmbet generos, ne coboara pe toti pe pamânt, acolo unde ne e locul, si ne lanseaza o invitatie simpla – sa lasam ca fotografiile sa fie cele care sa vorbeasca în locul nostru. Si mai ales, sa lasam timpul sa le judece.

Voicu Bojan, editor Colectia Diafragma9
160 pagini
Pret: 29 RON  

Un comentariu:

Unknown spunea...

ai reusit sa ne zgandari interesul..