Fotograf 2 cents 2013 - April

PASIUNE…câtă încărcătură emoţională cuprinde acest cuvânt. Cine nu are pasiuni, e lipsit de trăire.

„O pasiune n-are nevoie de motivări. Ea nu cere neapărat să fie înţeleasă şi explicabilă. Dimpotrivă, ea începe acolo unde nu mai e nimic de explicat, sfârşind abia când simte din nou nevoia de lămuriri.” (Octavian Paler)

Dincolo de pasiune, există şi dorinţa de a împartăşi bucuria şi plăcerea dată de ceea ce simt în momentele când frumosul din jurul meu mă învăluie în miresme greu de descris prin cuvinte. Evit să captez partea urâtă, tristă a cotidianului, deși sunt conștientă de existența mizeriei și a durerii, însă nu cred că fotografia este cea care trebuie să rezolve problemele societății în care trăim. Ideea e de a transmite vibraţie dincolo de imaginea statică dată de aparat, continuarea a ceea ce se desfăşoară înaintea ochilor să transceadă fiecare pixel, iar privitorul să simtă până la ultima celulă intensitatea timpului cuprins într-o fracţiune de secundă. Practic, prin fotografie se încearcă îngheţarea acelei secunde pentru eternitate. Nu spun că reuşesc de fiecare dată acest lucru, dar e ceea ce contează cel mai mult pentru mine.

Iubesc natura! E locul unde mă simt liberă, fără constrângeri, fără limite. E locul unde mă încarc de energie şi unde simt că renasc atunci când sunt la capătul puterilor. Natura e parte din viaţa mea. Ador fotografia color pentru că transmite vitalitate, dar îmi place și fotografia monocromă pentru că accentuează anumite stări. Iubind natura, normal că sunt atrasă de fotografia de peisaj, close-up și macrofotografie. Cochetez cu fotografia conceptuală, și timid, cu cea de portret, însă consider că tot natura este cea care îmi oferă cele mai multe satisfacții din punct de vedere fotografic. Folosesc programe de editare pentru accentuare, atunci când consider necesar, sau pentru a-i da cadrului o notă aparte, diferită de ceea ce reprezintă.

Pun suflet în tot ceea ce fac, ceea ce mă consumă, dar e un efort plăcut. Chiar aş putea spune că fotografiez cu sufletul. Fiecare cadru are o poveste, aşa cum o simt eu. Îmi place să aleg titluri sugestive stării date mie de imaginea respectivă. Un cadru nu transmite întotdeauna aceleași senzații tuturor privitorilor, de aici şi farmecul în interpretarea dată de fiecare, unghiul diferit de a percepe sau a trăi diferitele stări ale celor ce îşi plimbă privirea peste o imagine.


Planuri nu am, las totul să vină de la sine, fotografiez doar ceea ce îmi atinge coardele sensibile, frumosul din jurul nostru pe care uneori nu-l vedem cu ochiul liber şi e nevoie de un obiectiv pentru a ne reaminti ce frumoasă e Planeta Albastră.

1. Culegand vise

2. Destine diferite

3. Dincolo de infinit

4. Ganduri tacute

5. Gingasie

6. Legendele Maramuresului

7. Legendele toamnei

8. Padurea de argint

9. Planor

10. Poveste de acasa

11. Ramasitele toamnei

8 comentarii:

Alina spunea...

Felicitari, draga April. Imi plac foarte mult fotografiile tale! La mai mare :)

April spunea...

Iti multumesc frumos, Alina :)

Daniel Chiosila spunea...

Frumos spus, nu numai fotografiat :) Multe si binemeritate felicitari!

April spunea...

Multumesc mult pentru aprecieri, Daniel :)

Gabriela Pana spunea...

Felicitari April! Urca cat mai sus...

April spunea...

Iti multumesc, draga Gabriela :)

Unknown spunea...

felicitari, anto! imi updatez informatiile, cu intarziere.

April spunea...

Multumesc mult, Ema:)